پاورپوینت بررسی آب بند و انواع آن

ساخت وبلاگ



پاورپوینت بررسی آب بند و انواع آن

تاریخ ایجاد 04/05/2018 12:00:00 ق.ظ   تعدادبرگ: 50 اسلاید   قیمت: 6000 تومان     تعدادمشاهده  2


بخشی از مطلب
مهندسان برای کاستن از احتمال گسیختگیها ناشی از عملکرد آب زیرزمین، همواره درصدد اند تا بخش در حال حفاری را آبکشی و خشک نمایند. البته باید توجه داشت که کنترل نیروهای ناشی از نشت آب هم می‌تواند به همان اندازه در جلوگیری از گسیختگی موثر واقع شود. روشهای متنوعی را که برای کنترل نشت و فرار آب زیرزمینی وجود دارد، می‌توان به سه دسته عمده تقسیم کرد که عبارتند از: آب بندها و موانع، سیستمهای آبکشی، زهکشها، صافی‌ها (فیلترها).
آب بندها و موانعی را که بر سر راه جریان آب ایجاد می‌شود، می‌توان به سه دسته آسترها و پوششها، دیوارها و تزریق تقسیم کرد.
آسترها و پوششها 
آسترها و پوششها به صورت لایه‌ای نفوذ ناپذیر اجرا می‌شوند و دارای انواع زیراند:
تعبیه ورقه‌ای از رس که در بستر دریاچه (به سمت سراب) ایجاد می‌شود و وظیفه آن افزایش مسیر افقی جریان آب در زیر زمین و در نتیجه کاهش فشار آب و میران نشت آن در پاشنه پایاب سد است.
یک لایه (آستر) رسی یا پلاستیکی که برای جلوگیری از فرار آب از مخزن یا نشت سیالات از حمل تجمع زباله‌ها اجرا می‌شود. 
دیوارها Walls 
بسیار متنوع بوده و مهمترین انواع آن را به نحو زیر می‌توان خلاصه کرد. 
دیوار خاکی متراکم شده 
این دیوارها می‌توانند به عنوان یک خاکریز همگن برای سد، به صورت یک هسته در داخل سد یا ترانشه‌ای در پی سد، که هسته آن با رس پر شده باشد، اجرا شوند. 
دیواره های بتنی 
این نوع دیوار معمولا در حفاری پی ها یا به عنوان پوشش داخل تونلها، مخصوصا در جاهایی که جلوگیری دایم از نفوذ آب لازم باشد، بکار می‌روند. در سدها برای جلوگیری از فرار آب از زیر سد، دیوار بتنی قایمی را از پایینترین قسمت سد تا لایه‌های نفوذ ناپذیر احداث می‌کنند. 
دیوار با شمعهای صفحه‌ای 
این نوع دیوار، که با راندن شمعهای صفحه‌ای به داخل خاک ایجاد می‌شود، موقعی از کارایی خوبی برخوردار است که قفل و بست بین صفحات کامل باشد و این مسئله‌ای است که در زمینهای دارای قلوه سنگ و قطعات درشت تر یا حاوی مواتع دیگر به خوبی امکان پذیر نیست. با افزایش طول شمعها، امکان خم شدن آنها در خلال راندن وجود دارد. این نوع دیوار تا حدی می‌تواند از نفوذ آب جلوگیری کند. این دیوار را معمولا برای نگاهداری دیواره بخشهای حفاری شده بکار می‌برند. در خاکهای با زهکشی آزاد، دیوار باید همراه با یک سیستم آبکشی باشد تا فشار جانبی وارده از زمین و آب به دیوار شمعی کاهش یابد. 
دیوارهای گلی 
دیوارهای گلی و ترانشه‌های پر شده از گل به عنوان عاملی کارآمد برای جلوگیری از نشت آب در پی سدها، حفاریهای باز، حفاری تونلها و سیستمهای کنترل آلودگی، روز به روز مصرف بیشتری پیدا می‌کنند. روش احداث این دیوارها به جز در تونلها، به این ترتیب است که ابتدا یک ترانشه حفر می‌شود و برای اینکه دیوارهایی ترانشه در طول حفاری ریزش نکند، داخل آن را با گل روانی از بنتونیت پر می‌کنند. در پایان حفر ترانشه، این گل روان با موادی که بتواند یک دیوار دایمی و نسبتا غیرقابل تراکم و نفوذ ناپذیر را بسازد، تعویض می‌شود. 
دیوار دیافراگمی 
بتنی نوع سازه دایمی است که توسط تکنیک ترانشه‌های حاوی گل روان ایجاد می‌شود. به این منظور قطعه‌ای از ترانشه تا عرض 7 متر را تا عمق دلخواه حفر می‌کنیم. در مرحله بعد یک شبکه (جوشن) فولادی پیش ساخته به داخل آن رانده می‌شود. در کلیه مراحل حفاری و راندن شبکه فولادی، ترانشه توسط گل روانی که داخل آن ریخته می‌شود، از ریزش محفوظ می‌ماند. در مرحله بعد گل روان توسط بتن جایگزین می‌شود و پس از گرفتن بتن، قطعه بعدی اجرا می‌شود. 
دیوارهای یخی 
این دیوارها که با یخ زدن بخشی از زمین اشباع شده ایجاد می‌شوند به عنوان عامل موقتی در جلوگیری از نشت آب در حفاریهای باز، تونلها و شفتها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روش بیش از همه در رسوبات ضخیم ماسه‌ای و لایه‌ای اشباع شده و یا در جاهایی که مواد سازنده گل روان ممکن است منابع آب را آلوده سازد، بکار می‌رود. از دیوارهایی یخی سالهاست که در معادن و برای احداث چاههایی قایم (شفتها) تا عمق 300 متر استفاده شده است.
این روش پرهزینه و وقتگیر است و معمولا یک تاخیر 6 ماهه در کار را باعث می‌شود. علاوه بر آن باید دقت زیادی در اجرای آن بشود. زیرا حتی یک جریان کوچک آب از میان دیوار به داخل بخش حفاری شده می‌تواند فاجعه آمیز باشد. بر اثر یخ زدن ممکن است تورم قابل ملاحظه‌ای نیز در خاکهای سطحی اطراف ساختگاه بوجود آید که پس از آب شدن یخها می‌تواند با فروریزش زمین همراه شود. مقدار تورم و فروریزش متعاقب آن وابسته به نوع مواد واقع در نزدیک سطح زمین است. 
تزریق 
تزریق دوغاب به داخل خاکهای نفوذ پذیر و سنگ، روش رایج و دایمی برای جلوگیری از جریان آب زیرزمینی است. البته در اغلب موارد دیواری که به این ترتیب بوجود می‌آید کاملا نفوذ پذیر نیست. از تزریق همچنین برای افزایش مقاومت سنگ و خاک سود جسته می‌شود. دوغابها متنوع اند و می‌توانند ترکیبی از سیمان، سیمان و خاک یا مواد شیمیایی باشند. انتخاب نوع دوغاب به تخلخل سازندهای زمین شناسی، سرعت جریان آب و مقاومت فشاری نهایی بخشهای تزریق شده بستگی دارد.
بطور کلی دوغابهای ماسه - سیمان برای بستن حفره‌های بزرگ و شکستگیها و دوغابهای رس و سیمان پرتلند برای بستن شکستگیهای نسبتا کوچک و خاکهای دانه درشت بکار می‌روند. به منظور کنترل جریان آب زیرزمینی، حفر رشته منفردی از گمانه‌ها و تزریق در آنها اغلب کافی است. پرده تزریق را می‌توان با افزودن رشته‌های دیگری از گمانه‌های تزریق شده ضخیم تر نمود. در سنگهای شکافدار یا جاهایی که جریان زیاد است، موفقیت عملیات تزریق کمتر است.
کلیات
سد مخزنی ماکو (بارون) در 12 کیلومتری جنوب شهرستان ماکو، بر روی رودخانه زنگمار در نزدیکی روستای بارون احداث شده است. رودخانه زنگماری که سد مخزنی ماکو بر روی آن احداث شده است از کوههای مرزی ایران و ترکیه سرچشمه می گیرد و نهایتا در شهرستان پلدشت به رودخانه ارس می پیوندد. وجود دشت حاصلخیز پلدشت در پائین دست سد، این امکان را بوجود آورده تا بهره برداری از آب سد بالغ بر 15 هزار هکتار از این اراضی از آب کشاورزی مطمئن بهره مند گردد.
مشخصات سد
سد مخزنی ماکو از نوع سد خاکی، با هسته رسی، طول و عرض تاج سد به ترتیب 350 متر و 10 متر است. ترازهای تاج و حداقل پی سد به ترتیب 1699 متر و 1621 متر از سطح دریا می باشد. حجم کل خاکریز 000/430/1 متر مکعب، حجم فیلتر مصرفی در حدود 80000 متر مکعب، حجم هسته نفوذ ناپذیر (هسته رسی) 150000 متر مکعب، حجم پوسته و سنگ چین بالا دست 35000 متر مکعب و حجم پوسته محافظ پائین دست 36000 متر مکعب، است. ضخامت سد در تاج. کف آن به ترتیب 10 متر و 350 متر می باشد.
زمین شناسی
محل سد بر روی یال شمالی طاقدیس قرار دارد که در هسته آن رسوبات دوئین، پرمین نمایان گشته اند. شیب لایه ها حدود 80 درجه و امتداد آن با رودخانه زاویه أی حدود 45 درجه می سازد. مهمترین شکستگی محل سد، گسلی در پائین دست آن است که رسوبات اولیگومیوسن را از تپه های دوئین، پرمین فوق الذکر جدا می سازد. بعیر از گسل مزبور شکستگی مهمی در محل سد به چشم نمی خورد.
مشخصات سازه های جنبی
سد ماکو دارای سازه های جنبی با مشخصات زیر می باشد: سرریز اضطراری: سرریز در تکیه گاه سمت چپ و از نوع تونلی با شفت مایل قرار دارد که در انتها به یک پرتاب کننده جامی شکل منتهی می شود. این سرریز قادرست که جریان (پس از پخش سیل ده هزار ساله با حداکثر دبی حظه أی 2540 متر مکعب بر ثانیه در مخزن) با دبی 600 متر مکعب بر ثانیه را تخلیه نماید.
تخلیه کننده ها: تخلیه کننده تحتانی با دبی 5/94 متر مکعب بر ثانیه و آبگیری آبیاری با دبی 20 متر مکعب بر ثانیه در تکیه گاه راست پیش بینی شده است. قطر لوله آبیاری و تخلیه کننده عمقی به ترتیب 2 متر و 5/4 متر می باشد.
بارون (ماکو)    نام سد    آذربایجان غربی    نام سازمان
1366    سال شروع ساخت    خاکی با هسته رسی    نوع سد
آذربایجان غربی    محل سد - استان    1374    سال شروع بهره برداری
خزر    نام حوضه آبریز اصلی    ما کو, 32    نزدیکترین شهر و فاصله از آن به کیلومتر
زنگمار-بارون چای    نام رودخانه    زنگمار    نام حوضه آبریز فرعی
78    ارتفاع از پی - متر    74    ارتفاع از کف - متر
10    عرض در تاج - متر    210    طول تاج - متر
        32    عرض در پی - متر
12500    سطح زیر کشت - هکتار    122    MCM - حجم آب قابل تنظیم سالیانه
0    ظرفیت نیروگاه - مگاوات    150    MCM - حجم کل
آ زا د    نوع سرریز    136    MCM - حجم مفید
 
سد کرخه
بدنه سد 
● مشخصات بدنه سد 
نوع: خاکی با هسته رسی
حجم کل بدنه سد: 5/32 میلیون مترمکعب
تراز تاج سد: 234 متر از سطح دریا
ارتفاع سد از پی: 127 متر
طول تاج سد: 3030 متر
عرض تاج سد: 12 متر
حداکثر عرض سد در پی: 1100 متر
حجم مصالح پوسته: 6/19 میلیون مترمکعب
حجم مصالح هسته: 65/3 میلیون متر مکعب
حجم خاکبرداری بدنه و سرریز: 15/9 میلیون مترمکعب
شیب پوسته بالادست از رقوم 234 تاج سد با شیب 25/2: 1 تا رقوم 192 و در این رقوم برمی به عرض 10 متر ایجاد و سپس با شیب 25/2: 1 تا رقوم 163 و در این رقوم برمی بطول 30 متر و سپس با شیب 5/2: 1 که شیب پوسته بالادست فرازبند می باشد به پی می رسد. (قابل ذکر است که پوسته بالادست از رقوم 234 تا رقوم 192 دارای پوشش ریپ راپ و از رقوم 192 تا 163 و همچنین تا رقوم 140 دارای پوشش خاک سیمان میباشد)
شیب پوسته پایین دست بدنه در مقطع عرضی کیلومتر 400+1 از رقوم 234 تاج سد با شیب 8/1: 1 تا رقوم 200 و در همین رقوم برمی به عرض 5 متر سپس با همین شیب تا رقوم 170 به برمی به عرض 84 متر و سپس با شیب 8/1:1 تا رقوم 160 و 135 که بترتیب به دو برم به عرضهای 14 و 75 متر خواهد رسید و سپس تا انتهای پنجه بدنه سد با شیب 1:2 به رقوم 116 می رسد. 
سیستم انحراف آب 
سیستم انحراف آب سد کرخه شامل یک آبراهه بتنی چهار دهانه (کالورت)، سازه های آبگیر ورودی، حوضچه آرامش انتهائی، پیش فرازبند، فراز بند و نشیب بند می باشد
پیش فرازبند و فرازبند 
به منظور ممانعت از تأثیر مستقیم آب در فصول سیلابی رودخانه در دوران اجرای بدنه اصلی سد، می بایست قسمتهای بالا دست و پائین دست محل اجرای سد توسط فرازبند و نشیب بند مسدود گردیده تا محوطه بین این دو خشک و سازه اصلی اجرا گردد. از آنجا که فرازبند سد کرخه نهایتا جزئی از بدنه اصلی سد خواهد شد، از یک پیش فراز بند استفاده شده است تا فرازبند نیز در محیط خشک و با مشخصات فنی مناسب اجرا گردد.
رقوم تاج پیش فرازبند، برای سیلاب با دوره بازگشت 20 ساله در دوره خشک، معادل دبی حداکثر 860 مترمکعب در ثانیه، در تراز 5/122 متر از سطح دریا طراحی شده است.
طراحی فرازبند سیستم انحراف کرخه برای سیلاب با دوره بازگشت 100 ساله (m3/s 7240) در رقوم 163 بوده که در این رقوم بخشی از سیل 100 ساله (حدود m3/s 3680) قادر به عبور از داخل گالریهای انحراف می باشد و باقیمانده آن در دریاچه فرازبند مستهلک میگردد
● مشخصات فرازبند
- طول: 950 متر
- حجم بدنه: 5/4 میلیون متر مکعب
- عرض تاج: 20 متر
- بیشترین عرض در پی: 495 متر
- ارتفاع از کف رودخانه: 52 متر
- حداکثر حجم ذخیره: 433 میلیون مترمکعب
● نشیب بند 
براساس منحنی دبی - اشل رودخانه برای دبی 150 مترمکعب در ثانیه، سطح آب در پایین دست نشیب بند در رقوم 115 متر و برای دبی سیل 4570 مترمکعب در ثانیه سطح آب در رقوم 5/120 متر و بنا براین رقوم تاج نشیب بند 5/121 متر از سطح دریا در نظر قرار گرفته شده است.
● کالورت انحراف آب
عملیات انحراف آب از مسیر اولیه خود معمولا اولین اقدامی است که در پروژه های سد سازی به عمل می آید. در سد مخزنی کرخه برای انحراف آب، استفاده از یک آبراهه بتنی (کالورت)و چهار دهانه بهترین روش شناخته شده است. مشخصات این آبراهه بتنی به شرح ذیل میباشد:
- شکل: چهار دهانه با مقطع هشت ضلعی
- ابعاد هر دهانه: 5/10×5 (ارتفاع × عرض) متر
- طول: 790 متر (با احتساب سازه های ورودی و خروجی)
- نوع پوشش: بتن مسلح
- حجم خاکبرداری: حدود 5/1 میلیون مترمکعب
- حجم بتن مصرفی: 223 هزار مترمکعب
- تراز کف دهانه ورودی: 113 متر از سطح دریا
- تراز کف حوضچه آرامش: 100 متر از سطح دریا
- ظرفیت تخلیه: 3680 مترمکعب در ثانیه در تراز 70/161 متر از سطح دریا (قبل از تبدیل به تخلیه کننده عمقی)
 
 ● سازه ورودی
سازه ورودی آبراهه سیستم انحراف، بطول 32 و عرض 6/30 متر شامل چهار دهانه آبگیر، برج آبگیر، شیار دریچه ها و دریچه های انسداد میباشد.
برای انسداد مسیر آب در دهانه های اول و دوم کالورت، از دو دریچه انسداد رأس (Bulk head Gate) هر یک به وزن 32 تن، و برای انسداد مسیر آب در دهانه سوم از یک دریچه چرخ ثابت (Fixed-wheel Gate) به وزن 62 تن و برای انسداد مسیر آب در دهانه چهارم از یک دریچه غلطکی (Roller Gate) به وزن 82 تن استفاده شده است.
برای بالابردن قطعات و جایگذاری دریچه های کالورت از یک جرثقیل دروازه ای طره دار (Gantry Crane) به ظرفیت 120 تن که در تراز تاج برج آبگیر (160 متر)، نصب شده بود استفاده شده است. جرثقیل مزبور پس از آبگیری و انسداد دائم دریچه ها، از محل خود دمونتاژ گردید.
در قسمت فوقانی برج آبگیر، مجاری و پنجره هائی در نظر گرفته شده است که پس از تبدیل کالورت به تخلیه کننده عمقی، از آنها به عنوان مسیرهای ورود آب به تخلیه کننده، استفاده میشود.
● سازه خروجی 
جهت استهلاک انرژی آب خروجی از کالورت، در انتهای آن حوضچه آرامشی به عرض 35، طول 5/128 و تراز کف 100 متر نسبت به سطح دریا احداث شده است.
در خروجی هر یک از آبراهه ها نیز شیارهائی برای نصب دریچه های استاپ لاگ تعبیه شده است تا در مواقع لازم بتوان با نصب دریچه ها از بازگشت آب به داخل آبراهه ها جلوگیری کرد. برای این منظور از سه سری دریچه استاپ لاگ استفاده میشود.
● تخلیه کننده عمقی
از مجاری کالورت انحراف در زمان بهره برداری به عنوان تخلیه کننده عمقی استفاده میشود. بدینمنظور در 50 متر میانی هر یک از آبراهه های اول، دوم و سوم کالورت انحراف و لوله و شیر آلاتی نصب شده است که ضمن محدود کردن سطح مقطع عبور آب در آنها از 48 متر مربع به 14/3 متر مربع، مجموع دبی خروجی آنها را به 360 متر مکعب در ثانیه (در تراز نرمال مخزن) محدود کرده‌اند.
دهانه چهارم کالورت انحراف نیز بطور کامل مسدود شده و به عنوان راه دسترسی به موقعیت تخلیه کننده و شیر آلات دهانه های دیگر استفاده میشود.
در سیستم تخلیه کننده برای کنترل دبی آب خروجی از دو دریچه اضطراری و سرویس استفاده میشود که هر یک بوسیله سرووموتوری به قدرت 175 تن باز و بسته میشوند.
● سیستم آب بندی پی 
به منظور نفوذ ناپذیر نمودن پی و جلوگیری از زه آب، در پی سد دیواره یا غشائی نفوذ ناپذیر اجرا میگردد. به علت هزینه زیاد حفاری و تزریق نا پذیری پی سد کرخه و برای آب بندی مطمئن تر پی، بجای اجرای پرده آب بند، از دیوار آب بند با بتن پلاستیک استفاده شده است.
این دیواره آب بند که با بدنه سد هم محور میباشد، در زیر پی و در مرکز هسته رسی اجرا شده است. سایر مشخصات دیوار آب بند به شرح ذیل میباشد:
- طول دیواره: 2930 متر
- عرض دیواره: 80 /0 تا 1 متر
- حجم کل بتن دیواره: 147370 مترمکعب
- حداقل عمق: 18 متر
- حداکثر عمق: 78 متر
بدلیل اهمیت تکیه گاه چپ سد و قرارگیری نیروگاه در این منطقه و با توجه به تأثیری آبگیری و تراوش در لایه های مختلف کنگلومرائی، جهت محافظت و پایداری شیبهای محدوده نیروگاه و کاهش تراوشات، اجرای دیوار آب بند در شرق نیروگاه در نظر گرفته شد. جهت اتصال این دیوار آب بند به دیوار آب بند اصلی سد، از پرده تزریق در گالری دسترسی کیلومتر 950+0 استفاده میشود و بدینوسیله عملا جلوی نفوذ آب به محدوده نیروگاه گرفته خواهد شد. 
مشخصات دیوار آب بند شرق نیروگاه
طول: حدود 750 متر
تعداد پانل: حدود 300 
عمق دیواره: 20 تا 70 متر
حجم تقریبی بتن دیواره: 30 هزار متر مکعب
 
● گالری بازرسی پی
بمنظور دسترسی به پی بدنه واقع در زیر هسته رسی، دیوار آب بند، رفتار نگاری دیوار آب بند و برطرف نمودن نقاط ضعف احتمالی در دوران بهره‌برداری، یک گالری بتنی به فاصله کمی از دیوار آب بند و در پائین دست آن طراحی و ساخته شده است. 
موارد استفاده این گالری عبارتند از:
- امکان رفتار نگاری و اطلاع از فشار پیزومتری آب در لایه های مختلف زیر پی سد
- امکان افزایش عمق و یا ترمیم آب بندی پی سد
- امکان رفتار نگاری و کنترل نشست پی سد
- امکان زهکش نمودن و کاهش دادن فشار آب هر یک از لایه های زمین شناسی زیر پی سد
- امکان بازرسی و مشاهده ظاهری وضعیت زیر پی
● مشخصات گالری بازرسی 
- موقعیت: زیر هسته رسی به فاصله 5/7 متر، از محور دیوار آب بندپی در پائین دست
- ابعاد: 2/3*6/2 (ارتفاع*عرض) متر
- طول گالری بازرسی: حدود 1300 متر
- تعداد گالری های دسترسی: سه عدد به ترتیب در کیلومترهای 950+0 و 450+1 و 160+2
- طول گالریهای دسترسی: جمعاً 465 متر
- حجم کل بتن ریزی: 46000 متر مکعب
 
● ابزار دقیق
ابزاردقیق در تاسیسات وپروژه‌های حساس و مهم همچون سدهای بزرگ نقش شریانهای اطلاعاتی و آگاه‌کننده از عکس‌العمل‌ها و رفتارهای این سازه‌ها در برابر شرایط مختلف بارگذاری در مراحل ساخت و بهره‌برداری را بر عهده دارند. به همین منظور برای بررسی رفتار پی و بدنه سد کرخه در حین اجرا و علی الخصوص در زمان بهره برداری، از نقطه نظر فشار منفذی آب، فشار خاک، نشت ها و انحرافات احتمالی بدنه، از نهصد وبیست قطعه ابزار دقیق استفاده شده است.ابزار فوق در 23 مقطع از بدنه و متناسب با وضعیت پی و ارتفاع سد توزیع شده اند.
نقشه مقطع طولی سد بهمراه موقعیت مقاطع 23 گانه ابزار دقیق
تعریف علائم و مشخصات
جدول توزیع آرایش ابزارها در مقاطع مختلف 
جداول مشخصات و مختصات ابزارهای دقیق در:
مقطع (1-1)– (ST. 0+500) به همراه نقشه های مربوطه 1 و 2
 سرریز
● مشخصات سرریز
با در نظر گرفتن پارامترهائی از قبیل ارتفاع سد، حجم مخزن، نوع سد و اهمیت آن در تأمین نیازهای کشاورزی، تولید انرژی برقابی، موقعیت قرارگیری سد نسبت به مناطق مسکونی پائین دست و خسارات اقتصادی و اجتماعی ناشی از شکست سد، سرریز سد کرخه برای تخلیه مطمئن حداکثر سیلاب محتمل (P.M.F) و با در نظر گرفتن ارتفاع آزاد مناسب طراحی گردیده است. مشخصات این سرریز به شرح ذیل میباشد:
نوع: اوجی با شوت دریچه دار
موقعیت: جناح راست بدنه
ظرفیت تخلیه: 18260 متر مکعب در ثانیه (در حالت وقوع سیلاب P.M.F)
طول کل سرریز: 1118 متر (با احتساب طول حوضچه آرامش و کانال خروجی)
عرض سرریز: 110 متر (بدون احتساب پایه های میانی 90 متر)
طول حوضچه آرامش: 164 متر
عرض حوضچه آرامش: 110 متر
بار آب طراحی اوجی سرریز: 17 متر
تراز آستانه سرریز: 209 متر از سطح دریا
حجم خاکبرداری: 5/5 میلیون مترمکعب
حجم بتن مصرفی: 758 هزار متر مکعب
بخشهای مختلف سرریز
● کانال تقرب 
طول این کانال حدود 90 متر و تراز کف آن 201 متر از سطح دریا در نظر گرفته شده است. این کانال وظیفه هدایت آب به سرریز را به عهده دارد.
 
● سازه ورودی 
سازه ورودی سرریز یک سازه بتنی حجیم به ابعاد 59×110 متر می باشد که شامل اوجی سرریز، پایه های میانی و کناری، دریچه های قطاعی و تعمیراتی، پل دسترسی در تاج سد، پل جرثقیل دروازه ای و تجهیزات هیدرومکانیکی مانور دریچه‌ها می باشد. 
تاج سازه ورودی سرریز در تراز 209 متر از سطح دریا قرار دارد که نسبت به رقوم کانال سرریز (تراز 201 از سطح دریا) دارای اختلاف ارتفاع 8 متر می باشد.
رویه بالادست تاج سرریز با شیب 1:1 و عرض پایه های میانی سرریز معادل 4 متر مد نظر قرار گرفته است.
جهت کنترل عبور آب از سرریز از شش سری دریچه قطاعی استفاده میشود که هر یک دارای 18 متر ارتفاع، 15 متر عرض، 22 متر شعاع و 170 تن وزن میباشند و در نوع خود از بزرگترین دریچه های قطاعی ساخته شده در ایران میباشند. عملکرد هر دریچه قطاعی توسط دو سرووموتور هر یک به ظرفیت 126 تن و با کورس 11 متر انجام میشود. 
جهت تعمیرات دریچه های قطاعی نیز از 4 قطعه دریچه استاپ لاگ استفاده میشود که هریک داری 15 متر عرض، 3 متر ارتفاع و 30 تن وزن میباشند عمل جابجائی و جایگذاری دریچه های استاپ لاگ با استفاده از یک جرثقیل دروازه ای 35 تن و با طول ریل 130 متر استفاده میشود.
 
 
● شوت 
شوت سرریز با طولی حدود 600 متر، از دو دهانه 54 متری که توسط یک دیوار میانی به ضخامت 2 متر از یکدیگر جدا شده اند، تشکیل شده است.
این شوت، در 170 متر اولیه با شیب طولی معادل 25 درصد و در 320 متر بعدی با شیب طولی معادل 5 درصد و در انتها با قوس سهموی محدب به طول تقریبی 100 متر، تا نقطه اتصال به حوضچه آرامش ادامه می یابد.
برای جلوگیری از بروز پدیده کاویتاسیون در شوت، از سه هواده در ایستگاههای 230 (محل اتصال شوت 25% به 5%)، 550 (محل اتصال شوت 5% به سهمی) و 614 (در طول قوس سهمی) استفاده شده است.
● سیستم استهلاک انرژی و مشخصات آن (حوضچه آرامش)
جهت استهلاک مطمئن انرژی جریان خروجی از حوضچه آرامش استفاده شده است. حوضچه آرامش از نوع U.S.B.R نوع یک می باشد. رقوم کف حوضچه آرامش با توجه به ارتفاع ثانویه پرش هیدرولیکی و رقوم سطح آب پایاب، در تراز 95 متر از سطح دریا در نظر گرفته شده است. طول حوضچه آرامش معادل 164 متر و عرض حوضچه برابر 110 متر در نظر گرفته شده است. در قسمت انتهایی، کف حوضچه با شیب 1:5 (V:H) از رقوم 95 متر در طول 65 متر به تراز 108 متر می رسد. رقوم تاج دیواره های کناری حوضچه بر اساس حداکثر رقوم سطح آب در حال وقوع سیل 1000 ساله با احتساب ارتفاع آزاد معادل تراز 5/122 متر از سطح دریا در نظر گرفته شده است.
 
● منابع قرضه و مشخصات آن
منبع قرضه    سطح منبع قرضه (کیلومتر مربع)    عمق منبع قرضه (متر)    فاصله تا ساختگاه سد (کیلومتر)    مقدار حجم مفید (میلیون متر مکعب)    نوع مصالح    محل استفاده
* درشت دانه    G1    4    10-5    8-4    20    GW-GP    پوسته، زهکش، فیلترها، لایه های انتقالی و مصالح بتن
    G2    8/0    متوسط 2    14-11    75/1    GW-GP و مقداری GC     
    G3    8    متوسط 3    12-9    5/2    GW-GP     
** ریزدانه    C1    5/2    5-3    13-10    2/6    گل سنگ هوا زده CH    هسته رسی سد
معدن چناره            57        سنگ آهک    ریپ رپ شیروانی بالا دست
ملاحظات:
GP = شن ماسه دار با دانه بندی نا مطلوب GC = شن ماسه دار مخلوط با خاک رس
GW = شن ماسه دار با دانه بندی مطلوب CH = رس غیر آلی با درجه خمیری زیاد
* بر پایه نتایج آزمایشات این مصالح جهت تراکم مساعد میباشند و بیشینه دانسیته خشک آنها بیش از ((g/cm3 08/2 میباشد.
** نتایج آزمایشات تراکم ناپذیری برجا، نشان میدهد امکان استفاده از این مصالح بعنوان هسته رسی وجود دارد.
سد ستارخان 
کلیات
سد ستارخان بر روی رودخانه اهرچای قرار گرفته است. این رودخانه ازجنوب شهر اهر عبور می کند و در ادامه مسیر خود به رودخانه قره‏سو می‏پیوندد. رودخانه قره سو نیز به رودخانه ارس و در نهایت به دریای خزر می ریزد. با احداث سد ستارخان ضمن کنترل و تنظیم جریان های سطحی رودخانه اهر، آب مورد نیاز بخشی از اراضی کشاورزی پایین دست سد و آب شهر شهرستان اهر تامین می گردد. این سد در 15 کیلومتری غرب شهر اهر در استان آذربایجان شرقی، در شمال غربی ایران قرار دارد.
زمین شناسی
سد ستارخان بر روی مجموعه أی از لایه های متنوع آذرین و آذرآواری قرار دارد. این لایه ها شامل آندژیت، آگلومرا، توف آندزیت، توف لاپیلی، توف های ماسه ای، ماسه سنگ و لای سنگ می باشند. که متناوب روی یکدیگر قرار گرفته اند. این لایه ها با مجموعه أی از گسله ها بریده شده اند که راستای کلی شمال – جنوب و شمال غرب – جنوب شرق دارند. عملیات گسترده أی از تزریق تحکیمی و آب بندی جهت آماده سازی پی و آب بندی آن صورت گرفته است و یک گالری تزریق در زیر هسته رسی و در سنگ کف با قابلیت عبور تجهیزات لازم برای انجام عملیات پیش بینی شده است.
مشخصات سد
سد ستارخان از نوع خاکی با هسته ناتراوای رسی، به ارتفاع 75 متر از روی سنگ بستر می باشد. طول تاج 350 متر و عرض تاج و خاکریزی در کف به ترتیب 11 متر و 480 متر می باشد. حجم کل بدنه سد 6/2 میلیون متر مکعب و حجم کل خاکبرداری ها و سنگ برداری ها 3/1 میلیون متر مکعب است. هسته رسی پس از برداشت آبرفت به عمق حدود 17 متر بر روی سنگ بستر مناسب قرار گرفته است.
پرده تزریق آب بند در پی و جناحین سد حدود 32000 متر مربع گستردگی دارد که از طریق 15000 متر حفاری گمانه‏های به عمق تا 85 متر، صورت می گیرد. رقوم بستر رودخانه 1400 متر، تراز سرریز 1451متر و تراز تاج سد 1459 متر از سطح دریا قرار دارد. حجم مخزن در تراز نرمال 135 میلیون متر مکعب، حجم مفید آن 120 میلیون متر مکعب و حجم آب تنظیم شده در حدود 90میلیون متر مکعب می باشد.
مشخصات سازه های جنبی
سد ستارخان دارای سازه های جنبی با مشخصات زیر می باشد:
سرریز:
سرریز سد از نوع جانبی با آستانه بتنی اوجی شکل و طول آستانه 50 متر طراحی شده است. سیستم استهلاک انرژی، باکت پرتابی با ظرفیت تخلیه 1275 متر مکعب بر ثانیه، سیل طراحی را عبور می دهد.
- سیستم انحراف آب
برای انحراف آب با ظرفیت 183 متر مکعب بر ثانیه در دوران ساختمان، سیستمی متشکل از یک رشته تونل دایره أی به قطر 5/5 متر و طول 430 متردر جناح راست، فرازبندی به ارتفاع 15 متر و نسیب بند به ارتفاع 3 متر (هر دو به عنوان جزئی از بدنه سد)،. دیواره آب بند از جنس بتن پلاستیک در زیر فرازبند و نشیب بند، طراحی شده است.
- سیستم آبگیری و تخلیه تحتانی
دریچه های مجرای تخلیه کننده تحتانی، سیستم آبیاری و سایر تجهیزات هیدرومکانیکال مربوطه، در داخل برج آبگیری به قطر خارجی 7/14 متر و ارتفاع ظاهری 36 متر متمرکز شده است.
  مجرای تخلیه کننده تحتانی، جریان را از طریق لوله أی که در داخل شفت قائم نصب شده است به تونل انحراف هدایت می نماید. ظرفیت تخلیه کننده تحتانی 78 متر مکعب بر ثانیه می باشد.
  برج آبگیر: آبگیری، سیستم آبیاری از دو ارتفاع مختلف مخزن امکان پذیر می باشد و جریان از طریق لوله أی به قطر 1400 میلیمتر که در کف تونل انحراف دفن گردیده است به خارج از تونل هدایت می شود. ظرفیت حداکثر سیستم آبیاری حدود 8/7 متر مکعب بر ثانیه می باشد. 
ستارخان(اهر)    نام سد    آذربایجان شرقی و اردبیل    نام سازمان
1372    سال شروع ساخت    خاکی    نوع سد
آذربایجان شرقی    محل سد - استان    1377    سال شروع بهره برداری
خزر    نام حوضه آبریز اصلی    ا هر, 15    نزدیکترین شهر و فاصله از آن به کیلومتر
اهرچا ی    نام رودخانه    ارس    نام حوضه آبریز فرعی
75    ارتفاع از پی - متر    59    ارتفاع از کف - متر
11    عرض در تاج - متر    350    طول تاج - متر
        380    عرض در پی - متر
0    سطح زیر کشت - هکتار    85    MCM - حجم آب قابل تنظیم سالیانه
0    ظرفیت نیروگاه - مگاوات    135    MCM - حجم کل
آزاد             
سد سنبل رود
کلیات
این سد در قریه سید کلا بابل و بر روی رودخانه سنل رود که یکی از سرشاخه های فرعی رودخانه بابلرود است که هدف از اجرای این سد مخزنی تقویت سفره ابهای زیرمینی و رفع کمبود آب مورد نیاز بیش از 1100 هکتار اراضی شالیزاری پائین دست سد می باشد، عملیات اجرایی این سد از سال 1367 شروع و در سال 1375 به پایان رسیده است.
 
 
مشخصات سد
سد مخزنی و غیر همگنی (Zoned Dam) سنبل رود با هسته رسی دارای مشخصات زیر می باشد:
ارتفاع سد از پی 5/22 متر، ارتفاع سد از کف رودخانه 5/18 متر، عرض تاج 8 متر، طول سد 889 متر، 692 متر (بازوی خاکی) دایک به ارتفاع 6 متر در دو طرف سد، حجم مخزن 1200000 متر مکعب، حجم قابل تنظیم 2600000 متر مکعب، حجم خاکریز 4300000 متر مکعب، شیب بالا دست 1 (عمودی) به 3 (افقی)، شیب پائین دست 1، (عمودی) به 5/2 (افقی) و سرریز آزاد با ظرفیت تخلیه 144 متر مکعب بر ثانیه     
     زمین شناسی
دو تکیه گاه سد بر روی نهشته های مارنی، لا سنگی سازند باکو مربوط به زمان پلیوستوسن قرار می گیرد. سد بر روی رسوبات مارنی، لای سنگی پلیوستوسن که عمدتاً از جنس مارنی های نیمه سخت می باشد قرار دارد. سازندهای زمین شناسی در محدوده سد را بیشتر نهشته های زمان پلیوسن و کوارترنر (پلیوستوسن، هولوسن) که از جنس نهشته های قاره أی و دریائی کم عمق هستند تشکیل داده اند که اکثرا زیر پوشش خاکهای باقیمانده، زراعتی یا جنگلی قرار دارند.
 مشخصات سازه های جنبی
سرریز سد مخزنی خاکی سنبل رود از نوع کانال جنبی می باشد که در سمت چپ مخز و عمود بر محور سد قرار دادرد. دبی سیلاب طراحی سرریز با دوره برگشت 5000 ساله 144 متر مکعب بر ثانیه می باشد. که پس از روند یابی سیل، مقدار دبی طراحی سرریز برابر 53/128 متر مکعب بر ثانیه می باشد. طول آستانه سرریز برابر 50/66 متر است.     
سنبل رود    نام سد    مازندران و گلستان    نام سازمان
1367    سال شروع ساخت    خاکی با هسته رسی    نوع سد
مازندران    محل سد - استان    1376    سال شروع بهره برداری
خزر    نام حوضه آبریز اصلی    شیرگاه, 10    نزدیکترین شهر و فاصله از آن به کیلومتر
سنبل رود    نام رودخانه    بابلرودمیانی    نام حوضه آبریز فرعی
22    ارتفاع از پی - متر    18    ارتفاع از کف - متر
8    عرض در تاج - متر    889    طول تاج - متر
        259    عرض در پی - متر
280    سطح زیر کشت - هکتار    2.6    MCM - حجم آب قابل تنظیم سالیانه
0    ظرفیت نیروگاه - مگاوات    1.4    MCM - حجم کل
آ زا د    نوع سرریز    1.2    MCM - حجم مفید
 
سد ماکو
کلیات
سد مخزنی ماکو (بارون) در 12 کیلومتری جنوب شهرستان ماکو، بر روی رودخانه زنگمار در نزدیکی روستای بارون احداث شده است. رودخانه زنگماری که سد مخزنی ماکو بر روی آن احداث شده است از کوههای مرزی ایران و ترکیه سرچشمه می گیرد و نهایتا در شهرستان پلدشت به رودخانه ارس می پیوندد. وجود دشت حاصلخیز پلدشت در پائین دست سد، این امکان را بوجود آورده تا بهره برداری از آب سد بالغ بر 15 هزار هکتار از این اراضی از آب کشاورزی مطمئن بهره مند گردد.
 
 
مشخصات سد
سد مخزنی ماکو از نوع سد خاکی، با هسته رسی، طول و عرض تاج سد به ترتیب 350 متر و 10 متر است. ترازهای تاج و حداقل پی سد به ترتیب 1699 متر و 1621 متر از سطح دریا می باشد. حجم کل خاکریز 000/430/1 متر مکعب، حجم فیلتر مصرفی در حدود 80000 متر مکعب، حجم هسته نفوذ ناپذیر (هسته رسی) 150000 متر مکعب، حجم پوسته و سنگ چین بالا دست 35000 متر مکعب و حجم پوسته محافظ پائین دست 36000 متر مکعب، است. ضخامت سد در تاج. کف آن به ترتیب 10 متر و 350 متر می باشد.
زمین شناسی
محل سد بر روی یال شمالی طاقدیس قرار دارد که در هسته آن رسوبات دوئین، پرمین نمایان گشته اند. شیب لایه ها حدود 80 درجه و امتداد آن با رودخانه زاویه أی حدود 45 درجه می سازد. مهمترین شکستگی محل سد، گسلی در پائین دست آن است که رسوبات اولیگومیوسن را از تپه های دوئین، پرمین فوق الذکر جدا می سازد. بعیر از گسل مزبور شکستگی مهمی در محل سد به چشم نمی خورد.
مشخصات سازه های جنبی
سد ماکو دارای سازه های جنبی با مشخصات زیر می باشد: سرریز اضطراری: سرریز در تکیه گاه سمت چپ و از نوع تونلی با شفت مایل قرار دارد که در انتها به یک پرتاب کننده جامی شکل منتهی می شود. این سرریز قادرست که جریان (پس از پخش سیل ده هزار ساله با حداکثر دبی حظه أی 2540 متر مکعب بر ثانیه در مخزن) با دبی 600 متر مکعب بر ثانیه را تخلیه نماید.
بارون (ماکو)    نام سد    آذربایجان غربی    نام سازمان
1366    سال شروع ساخت    خاکی با هسته رسی    نوع سد
آذربایجان غربی    محل سد - استان    1374    سال شروع بهره برداری
خزر    نام حوضه آبریز اصلی    ما کو, 32    نزدیکترین شهر و فاصله از آن به کیلومتر
زنگمار-بارون چای    نام رودخانه    زنگمار    نام حوضه آبریز فرعی
78    ارتفاع از پی - متر    74    ارتفاع از کف - متر
10    عرض در تاج - متر    210    طول تاج - متر
        32    عرض در پی - متر
12500    سطح زیر کشت - هکتار    122    MCM - حجم آب قابل تنظیم سالیانه
0    ظرفیت نیروگاه - مگاوات    150    MCM - حجم کل
آ زا د    نوع سرریز    136    MCM - حجم مفید
 
تخلیه کننده ها: تخلیه کننده تحتانی با دبی 5/94 متر مکعب بر ثانیه و آبگیری آبیاری با دبی 20 متر مکعب بر ثانیه در تکیه گاه راست پیش بینی شده است. قطر لوله آبیاری و تخلیه کننده عمقی به ترتیب 2 متر و 5/4 متر می باشد.
و.....


کلمات کلیدی مرتبط:
بخشی از مطلب ,آب بند و انواع آن ,آشنایی ,مهندسان برای کاستن از احتمال گسیختگیها ناشی از عملکرد آب زیرزمین، همواره درصدد اند تا بخش در حال حفاری را آبکشی و خشک نمایند. البته باید توجه داشت که کنترل نیروهای ناشی از نشت آب هم می‌تواند به همان اندازه در جلوگیری از گسیختگی موثر واقع شود. روشهای متنوعی ,
مقالات مرتبط در این دسته
پاورپوینت بررسی کاربرد روان کننده در بتن
دانلود بررسی و آشنایی با قسمتهای مختلف ومراحل اجرای آسانسورپاورپوینت
دانلود, دیوارها یکپارچه،جنس آجر، سنگ، بتن، چوب یا فلز, پاورپوینت
پاورپوینت مدیریت بحران
پاورپوینت گود برداری و سازه های نگهبان
پاورپوینت بررسی دیوارها و انواع آنها
پاورپوینت بررسی دوره آموزشی HSE درپروژه های عمرانی
دانلود , آشنایی با انواع ,وسایل حفاظت فردی - پاورپوینت
پاورپوینت بررسی تکنولوژی عرشه فولادی در ساختمان
دانلود پاورپوینت ،سد قوسی وزنی کارون
دانلود پاورپوینت ،اصول گودبرداری و ایمن سازی
دانلود پاورپوینت ،کنترل کیفیت بتن و مصالح خام
پاورپوینت پل صدر
پاورپوینت انواع قالب بتن
پاورپوینت،جوشکاری،اصطکاکی، Fraction Welding
پاورپوینت بتونیر
پاورپوینت محافظت از بتن
پاورپوینت جوشکاری پتکه ای
پاورپوینت آشنایی با بتن گوگردی
پاورپوینت بتن عبور دهنده نور
پروژه : انسان ، طبیعت ،‌ معماری.-موضوع تحقیق : تاثیر فرهنگ بر معماری...
ما را در سایت پروژه : انسان ، طبیعت ،‌ معماری.-موضوع تحقیق : تاثیر فرهنگ بر معماری دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 0nbpsafa42 بازدید : 232 تاريخ : پنجشنبه 3 خرداد 1397 ساعت: 12:26